Vyšetrovacie orgány majú v kauze Glance House voľné ruky, vraví R.Fico

24.11.2012 Bratislava

Bratislava 23. novembra (TASR) – Vyšetrovatelia majú v kauze Glance House voľné ruky a je v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní posúdiť, či v prípade došlo, alebo nedošlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Je to veľmi citlivá otázka, ktorá sa týka vzťahu Špeciálnej prokuratúry a Generálnej prokuratúry. Je veľmi dôležité, aby vyšetrovacie orgány mali voľné ruky," zdôraznil. "A vôbec sa nebudem brániť ani tomu, a myslím, že poslanci Smeru-SD to avizovali, ak sa v parlamente vyvinie nejaká iniciatíva a pôjde cez nejaký výbor, treba ju podporiť," dodal predseda vlády.

Podľa premiéra táto otázka je citlivá aj preto, že sa dotýka osôb, ktoré by mali garantovať právny štát.

"Ak sa začne na verejnosti hovoriť o osobách, ktoré by mali priamo garantovať a zabezpečovať funkčnosť právneho štátu a sú v súvislosti s nimi akékoľvek podozrenia, je potrebné nastaviť také mechanizmy, aby sa podozrenia buď potvrdili, alebo osoby, u ktorých sú nejaké podozrenia, mohli dôveryhodným spôsobom vyvrátiť, že takéto niečo sa stalo," konštatoval Robert Fico.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) 22. novembra uviedla, že v kauze prevodu bytovky v Bernolákove bude podporovať iniciatívu, aby Generálna prokuratúra informovala o celej veci Národnú radu (NR) SR. "Myslím, že je namieste aj to, aby sa touto kauzou zaoberal aj Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR," dodala Žitňanská.

Podľa informácií, ktoré 22. novembra priniesol denník SME, je terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka podozrivý, že zneužil právomoci verejného činiteľa. Umožnil totiž prevod bytovky v Bernolákove na spoločnosť Gapeja, ktorá je v konkurze. Tá patrí bývalému spoločníkovi Mariána Kočnera Štefanovi Ághovi. Kočner je s Trnkom v priateľskom vzťahu.

Nehnuteľnosť blokoval na katastri Úrad špeciálnej prokuratúry pre spor medzi bývalými spoločníkmi developérskej firmy. Podľa denníka SME poslal Trnka list jednej zo sporiacich sa strán, v ňom súhlasil s prevodom bytovky. Úrad boja proti korupcii už odovzdal vyšetrovateľovi svoje podozrenia, že mohlo prísť k viacerým trestným činom vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa.
 

Vyberte región